Bo på Huset

Huset erbjuder familjer ett hemlikt boende då deras barn behöver specialistvård långt hemifrån. Här kan syskon, föräldrar och det sjuka barnet bo tillsammans under påfrestande behandlingsperioder, oavsett om sjukhusvistelsen sträcker sig över några dagar eller flera månader.

All medicinsk vård sker på sjukhuset och det är sjukhuset som bokar rum hos oss åt familjerna. Huset är i första hand till för familjer som bor för långt bort för att kunna pendla hem mellan behandlingarna och för familjer där det sjuka barnet och dess syskon behöver ett ”hem hemifrån”. I mån av plats kan vi ta emot familjer där det är en ung vuxen patient eller en förälder, men där det finns ett behov av att ha familjen nära.

I Huset finner man hemkänsla, värme och lugn, men också lekfullhet, glädje och energi. Här ska barn få vara barn och föräldrar ska kunna hämta andan och hitta nya krafter. Ibland vill man kanske bara stänga in sig på rummet och ibland kan det vara skönt att prata med andra i samma situation. Oavsett vad man som familj behöver hoppas vi att man finner det hos oss.

Huset och rummen
Huset har totalt 14 familjerum som alla är utrustade med tre sängar, skrivbord och fåtölj. Vid behov finns också en mängd extrasängar och spjälsängar. Alla rum har egen dusch och toalett. Varje familj får en egen kyl med frysfack i köket och ett skafferi för torrvaror. Huset har två fullt utrustade kök där våra sponsorer tillhandahåller kaffe, te, kryddor och knäckebröd. Ofta finns det också frukt eller godsaker som våra volontärer bakat. Det finns två större matrum, en mängd vardagsrum, ett lekrum, ett pysselrum och ett gamingrum. Vi har massor med böcker, spel, leksaker och dessutom smart-TV i alla familjerum. I den röda boden på baksidan av Huset finns uteleksaker, cyklar och grill för den som vill låna. I vår stora tvättstuga är tvätt- och sköljmedel inkopplat direkt i maskinerna så att man inte behöver ta med eget. I städrummet finns rengöringsmedel och städredskap. Lakan, handdukar, tvål, duschtvål och toalettpapper finns på rummet. Behöver man låna något annat har vi allt från barnvagnar och babysitters till droppställningar och pilatesbollar.

På vår parkering finns en poolbil från Kinto. Om ni vill använda den behöver ni ladda ner en app och sen får ni en voucher från oss så att ni kan nyttja bilen kostnadsfritt. I dagsläget har vi 11 parkeringsplatser som våra gäster får använda med parkeringstillstånd som ni får av oss. Vi arbetar för att få laddplatser och har tills dess ett samarbete med närliggande Södertörns Högskola där man får ladda bilen under natten. Prata med oss om ni vill ladda!

Hela tanken med Ronald McDonald Hus är att det ska vara ett hem hemifrån. Som boende på Huset är du som förälder alltid ansvarig för dina barn. Tillsammans med övriga gäster ser vi till att det hålls snyggt och rent i alla gemensamma utrymmen. Under vistelsetiden städar man sitt eget rum och ni städar också ur rummet innan hemfärd. I köken hjälps vi åt att tömma diskmaskinerna och gå ut med soporna.

Ankomst/avresa
Vi vill att ni ringer veckan innan ni kommer, så att vi vet vid vilken tid ni anländer och hur många ni är. Då kan ni också meddela oss om ni behöver låna något eller om det finns särskilda behov att ta hänsyn till. Ni har tillgång till rummet från kl. 14 den dag ni kommer.

Utcheckning sker senast kl. 12 på avresedagen eftersom det ofta är en ny familj som skall checka in i rummet efter er. Det går bra att ha bagage kvar längre om ni behöver och ni får självklart vara kvar i Huset, laga mat och leka i väntan på hemfärd.

Information under er vistelse

Vi har en app där vi informerar om aktiviteter i Huset men där ni också hittar bra information, saker att tänka på och aktuella erbjudanden från våra partners. Ladda gärna ner appen inför er ankomst:

Personal och bemanning
Huset har en handfull medarbetare och även ett antal volontärer som kommer regelbundet.
Huset är bemannat dygnet runt av minst en medarbetare och kontoret är öppet mellan kl 07.00 – 21.45. Ni kan alltid nå oss på telefonnummer 08-402 01 01, även nattetid.

Kommunikationer
Ronald McDonald Hus ligger på 5 minuters gångavstånd till sjukhuset. Kommer ni med egen bil, finns en parkering vid Huset, ni får ett daterat parkeringstillstånd av oss. Flemingsberg pendeltågsstation ligger också nära, på ca 10 min gångavstånd och härifrån tar det ca 20 minuter att åka in till Stockholms Centralstation. Tidtabeller mm för lokaltrafik: www.sl.se

Butiker
Närmaste matbutik är Willys i Flemingsbergs centrum och ICA Maxi vid pendeltågstationen, båda på ca 10 min gångväg från Huset och öppet alla dagar till kl. 22. Större butiksutbud finns i Huddinge, Tullinge, Tumba samt köpcentrum i Kungens Kurva. Prata med någon av oss medarbetare så ger vi vägbeskrivning.