Ronald McDonald Hus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge – ”ett hem hemifrån”
På fem minuters promenadavstånd till Karolinska Universtitetssjukhuset ligger Astrid Lindgrens Barnsjukhus/Huddinge och med skogen vid husknuten ligger Ronald McDonald Hus i Huddinge. Det vackra och ombonade Huset, ritat av arkitekten Olle Rex, är det första Huset som byggdes i Sverige.
På de flesta universitetssjukhusen finns det idag inte plats för mer än en förälder att sova kvar med det sjuka barnet under behandlingstiden. Familjer splittras när de som mest behöver varandra. På Ronald McDonald Hus kan hela familjen, bägge föräldrarna och alla syskonen, bo tillsammans nära sjukhuset i en hemlik miljö. Till skillnad mot ett vanligt patienthotell finns här möjligheten att ha en vardag i den stora villan. I Huset finns vanliga kök, vardagsrum och lekrum, så att barnen kan vara barn, familjen kan laga sin egen mat och hitta rutiner i en upp-och-nervänd tillvaro. Med all forskning som finns kring tillfrisknande och miljö bor idag även det sjuka barnet med sin familj på Huset i så stor utsträckning som möjligt, men gör all behandling på sjukhuset. Vi är en stödorganisation som arbetar för att hela familjen ska må bättre, i en trygg, säker och “hemmig” miljö.
När man införde specialistvård i Sverige på 70-talet kunde barn med svåra sjukdomar få bättre vård och behandling än någonsin tidigare. Men det innebar ofta också ett liv på sjukhus långt, långt hemifrån. För ett barn som behövde genomgå en transplantation kunde det innebära många månader på sjukhuset, med en besökstimme om dagen för föräldrarna. Ett mardrömsscenario vi knappt kan föreställa oss idag.
Paul och Irene Lederhausens dotter Erica dog 1976 i sjukdomen Cystisk Fibros. Erica blev sexton år gammal och många av åren spenderades på Huddinge sjukhus. Efter hennes bortgång ville Paul och Irene göra någonting i hennes minne, något som kunde hjälpa andra familjer som genomled vad de gått igenom. Även hos Rolf Ward, pappa till ett av de första barnen som genomgick stamcellstransplantation i Sverige, växte idén om ett hemlikt boende. Rolf hade en dialog om detta med sin sons läkare, Olle Ringdén, men frågan fastnade ständigt i hur man skulle finansiera ett sådant hus. En sen kväll i slutet på 80-talet ringer Olle till Rolf: ”Vi har hittat lösningen för vårt hus!”. På ett nästan magiskt sätt hade vägar korsats. Med gemensam kraft, och med Ronald McDonald Hus i Philadelphia som förebild, bildades Ronald McDonald Barnfond 1990 och Huset i Huddinge stod klart 1993.
Ronald McDonald Hus i Huddinge är en fristående, icke-vinstdrivande stiftelse med en egen styrelse. Byggnaden är finansierat av Ronald McDonald Barnfond men verksamheten bygger på ett viktigt och nära samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och olika patientföreningar.
Sedan starten har ca 21.000 familjer hälsats välkomna in genom våra dörrar. Då Karolinska Universitetssjukhuset är ett specialistsjukhus och har hela landet som upptagningsområde, har vi familjer från hela Sverige boende hos oss. Vi servar samtliga barnspecialistavdelningar på sjukhuset. Det är alltid sjukhuset som bokar rum och hemlandstinget som bekostar boendet genom ett självkostnadspris som ska täcka den dagliga driften. För att kunna genomföra små och stora projekt, allt från att ordna fredagsmys till att renovera familjerum, behövs också volontärer och gåvor från företag, organisationer och privatpersoner.
Styrelse I styrelsen för Stiftelsen Ronald McDonald Hus i Huddinge sitter representanter från sjukhuset, från familjerna, från patientföreningar och från det lokala näringslivet.
Styrelsemedlemmar är:
Mattias Oljelund – Lokal representant, Svenskt Näringsliv (ordförande)
Svante Norgren – Representant sjukhuset, Temachef Astrid Lindgrens Barnsjukhus/ Karolinska US
Ann Seidel – Representant sjukhuset, koordinator Barngastro Karolinska US Huddinge
Joakim Eklöv – Patientrepresentant, Säkerhetsgruppen
Andreas Hager – Patientrepresentant, Genia
Anders Petersson – Samverkansrepresentant, Ronald McDonald Hus Linköping
André Singh – Lokal representant, investerare Tech/GreenTech
Ulrika Kyllergård – Lokal representant, Akademiska hus
Andreas Edin – Lokal representant, franchisetagare McDonald’s
Ulrika Andrén – Lokal representant, driftchef McDonald’s franchise
Sara Strandberg – Lokal representant, marknadsföring Food Folk
Susanne Rydjer – Lokal representant, kommunikation Food Folk